Президентският ни екип ще работи за създаването на обществени съвети

...
 Президентският ни екип ще работи за създаването на обществени съвети
Коментари Харесай

Правят обществени съвети в помощ на сънародниците ни зад граница

 Президентският ни екип ще работи за основаването на публични препоръки на българите зад граница. Това съобщи вицепрезидентът Илияна Йотова при откриването на Тринадесетата международна среща на българските медии, която се провежда от Българска телеграфна агенция и Асоциацията на българските медии по света в молдовската столица Кишинев. Тя изясни, че е последовател на нуждата от институционализираното посланичество на българските общности зад граница. Според нея огромна част от проблемите могат да се решат, когато са ясно регламентирани и добре показани пред локалните управляващи. Йотова означи, че българският език е един от формалните езици на Европейски Съюз и един от най-старите. „ Много ще разгадавам на вашата помощ да се съберат подписите за петицията пред евро институциите за признание на нашия език за матуритетен, което още повече ще увеличи интереса към него и от младите ни сънародници “, съобщи още тя. Йотова добави, че по време на председателството на България на Съвета на Европейски Съюз ще предложи да има специфични представяния на страната ни и нейните цели в страните отвън Европейски Съюз.
„ Нуждаем се от медии, които да овластяват жителите и да управляват овластените “, съобщи още Йотова.
Президентът на Молдова Игор Додон, който също взе участие в откриването на срещата, благодари на уредниците за избирането на страната му за хазаин на форума. „ След изброите следващата година ще осигурим посланичество в Народното събрание на всички общности и за първи път българите в Молдова директно ще изберат своя претендент “, уточни Додон.
В откриването на форума участваха писателят Антон Дончев и свещеник Сионий, свещеник на Троянския манастир и възпитаници от български научен колеж „ Васил Левски “ - Кишинев.
Тринадесетата международна среща на българските медии събира представители на над 30 водещи медии от България, Молдова, Украйна, Румъния, Сърбия, Испания, Ватикана, Холандия, Унгария, Чехия, Гърция, Кипър, Израел, Съединени американски щати и Канада. Темата тази година е „ Политики на близостта “.
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР